Aarhus Universitets segl

Grøn Bioraffering er nu også i gang i Sverige

D. 2. juni blev den første høst kørt ind i det nye testanlæg til grøn bioraffinering ved Sötåsen Naturbruksskolan i Töreboda. I raffinaderiet bliver afgrøderne til proteinfoder, der vil blive brugt til forsøgsfodring af køer, svin og får, samt sukker, der vil blive brugt i biogasanlægget på gården. Anlægget i Sötåsen er lavet som en del af projektet Green Valleys et svensk-dansk sats i grøn bioraffinering i Skagerrak-Kattegat-området.

Foto: Ulrika Åkesson - Agroväst

Green Valleys er et dansk-svensk udviklingsprojekt, som satser på grøn bioraffinering og cirkulær bioøkonomi i Skagerrak-Kattegat området. En del af projektet går ud på at finde løsninger til effektiv arealanvendelse, der kan leve op til en stigende efterspørgsel efter regionalt produceret energi og foder. 

Det nye bioraffineringsanlæg ved Sötåsen Naturbruksskolan i Töreboda skal bruges til at demonstrere mulighederne for en række interessenter fra energiselskaber, biogasproducenter, planteproducenter, frøfirmaer, foderselskaber og mejeri- og oksekødsproducenter. 

”Indtil nu har vi forarbejdet græs til foder. Det skal bruges til forskellige forsøg med fodring af køer, grise og får. Til efteråret skal vi efter planen raffinere ensilage,” fortæller Andrea von Essen, projektleder for den svenske Naturbruksförvaltningens del i projektet. ”Opstarten er gået helt efter planen, og vi har et rigtig godt team på testanlægget ved Sötåsen, og så har vi fået god støtte fra vores danske projektkollegaer fra Aarhus Universitet,” fortsætter hun.  

Formidle viden og inspirere

Det nye testanlæg ved Sötåsen Naturbruksskolan i Töreboda skal også bruges til at formidle viden og inspiration til fremtidens landmænd, samt børn og unge.  

”Testanlægget er en vigtig investering. Det giver os mulighed for at vise vores elever og studerende, hvordan cirkulær bioøkonomi vil kunne fungere i praksis på en gård. Det er et stor aktiv, at det her udviklingsprojekt drives i så tæt samarbejde med vores uddannelsesprogrammer,” siger Bo Grenabo Tapper, skoleleder ved Naturbruksförvaltningen. 

Og der er flere partnere involveret i Green Valleys projektet og det nye bioraffineringsanlæg i Sötåsen er det andet af sin slags. Det første testanlæg blev opført ved Aarhus Universitet Foulum for godt et år siden. Det er større, end det nye i Sverige, men fungerer på samme måde, som test- og demonstrationsanlæg. Green Valleys ledes og koordineres af Agroväst. 

”Green Valleys viser investeringsmuligheder indenfor grøn bioraffinering. Projektet gør det muligt at finde løsninger helt ned på gårdniveau, hvor produktionen af biogas kan være med til at øge mængden af regionalt produceret foder og bioenergi. Med et bioraffineringsanlæg som dette følger også større områder med græs, det øger kulstoflagringen på markerne, øger biodiversiteten og reducerer udvaskning af næringsstoffer fra jorden,” siger Ulrika Åkesson, projektleder hos Agroväst.

Om Green Valleys

Projektet finansieres af EU-programmet Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak og udviklingsnævnet i Västra Götalandsregionen. Foruden Naturbruksförvaltningen er partnere i projektet også Sveriges Landbrugsuniversitet (SLU), Chalmers Universitet, Sjuhärad Husholdningsselskab, Agroväst, Aarhus Universitet og Skive Kommune.

Læs mere her

Agrovasts pressemeddelelse

Kontakt

Naturbruksförvaltningen: Andrea von Essen, andrea.von.essen@vgregion.se, +46 076-8320597 

Agroväst: Ulrika Åkesson, ulrika.akesson@agrovast.se, +46 070-3105630

Kontakt ved AU: Morten Ambye Jensen, maj@eng.au.dk, +45 93508009 og Uffe Jørgensen, uffe.korgensen@agro.au.dk, +45 21337831.